понедельник, 23 марта 2015 г.

Kishi_qadinin_himayecisidir

 
Muqeddes Quranda ev idareciliyi baresinde coxlu qaydalar movcuddur, o cumleden: (Ishguzar) kishilerin qadinlara boyukluk ve onlari qorumaq haqqi vardir, ona gore ki, Allah bezilerini bezilerinden ustun qerar verib ve ona gore ki, kishiler oz mallarindan qadinlarin meishet ve yashayish xerclerini odeyirler. Buna esasen evin boyukluyu kishi ile bagli olaraq onun qadin uzerinde boyukluk haqqi vardir. Bashqa sozle desek, idare ishleri, menzil tedaruku maddi ve menevi cehetden kishinin ohdesinedir. elbette, bu agir vezifeni yerine yetirmek yalniz qelblere hakim kesilmekle mumkundur ki, tenha maddi bedene malik olmagin tesiri yoxdur. cunki, zor ve quvvet daimi deyildir. Qanunvericilikde muveffeqiyyet qanuna riayet edenlerin qelblerine hakim kesilmekdir. Kishinin de ailede boyukluk etmesinin muveffeqiyyeti aile uzvlerinin ureklerine hakim olmasi ile baglidir. Bele olan halda kobudluq ve tund xasiyyetliye yol verilmir ve neticede ev muhiti bashqa Islami muhitler kimi, zorakiliq, dava-dalash ve bedreftarliqdan uzaq olur. 
  Qeyd olunan ayeden melum oldugu kimi, kishilerin ailede hakim olmalarinin bir nece delili vardir ki, onlardan biri de kishilerin yuksek fikir ve dushunce qabiliyyeti, qadinlarin ise guclu atifeye (emosianal xususiyyete) malik olmasidir. Fikir ve dushunce teleb eden qaygilar kishinin, mehebbet ve mehribanliq reftari ise qadinlarin ohdesinedir. evdarliq, aile qaygilari, elece de ushaqlarin telim-terbiyesinde mehebbet ve mehribanligin rolu boyukdur. Fitret ve yaranish xususiyyetine gore bu cur vezifeler dogrudan da qadinin reftar, istedad, tebiet ve bacarigi ile munasibdir, bir halda ki, kishiler bu vezifeleri yerine yetirmeyin ohdesinden, fitretleri qadin fitret ve tebietinden ferqli oldugu ucun gele bilmirler. Kishinin vucudu ushaq saxlamaq ve ya evdarliq ishleri ucun yaranmamishdir. Kishide yuksek fikir ve dushunce qabiliyyetinin olmasi onun fitret ve tebietinin agir ictimai ishlerle munasibliyinden dogur. 
  Qadin qizilgul, kishi ise uca ve govdeli bir agaca benzeyir. Zerif ve teravetli qizilgulun qizmar gunesh istiliyine, kuleye, tufana ve qishin sert soyuguna dozumu olmadigi kimi, qadinin da agir ve yorucu ictimai ishler qarshisinda muqavimet ve dozumu yoxdur. Belelikle, kishi ve ya qadinin vucudu olmazsa cemiyyetde catishmazliq ve naqisliyin olmagi nezere carpacaqdir. Bu cehetden kishinin telabatina esasen, menzil tedaruku ve agir ishler evdarliq ve zerif ishler ise tebietine esasen qadinin ohdesine verilmishdir. Aydin meseledir ki, bu kishinin qadindan ustun olmasina delil ola bilmez. Quran kishiler qadinlardan ustundur buyurdugunun menasi budur ki, kishi qadina nisbeten vucud ustunluyu deyil, yuksek fikir ve dushunce ustunluyune malikdir. eyni zamanda qadinin da kishiye nisbeten ustunluyu vardir ki o da atife, mehr-mehebbet ve mehribanliq ustunluyudur. Quran kishinin qadina olan ustunluyunu beyan etmek

Комментариев нет:

Отправить комментарий