понедельник, 23 марта 2015 г.

Aile_mesuliyyeti

Bu mesuliyyet sadalanan mesuliyyetlerin en agiridir. Bu vezifenin muxtelif cehet ve proqramlari ile yaxindan tanish olaraq, onlarin yerine yetirilmesinde Allah hokmlerine, Peygemberi-ekrem (sellellahu eleyhi ve alih) ve Mesum Imamlarin (eleyhimussalam) sheriet�yashayish qaydalarina esaslanaraq genish suretde diqqet edib calishmaq gerekdir.
  Islam dininin yarandigi ilk vaxtlardan Cehennem ehlinin ezabi baresinde bir aye nazil olmushdur. Bele ki bu cur ezaba ducar olmalarinin qorxusundan bir nece cavan oz adi yashayishlarindan el cekerek sehraya uz tutdular. Onlardan biri, bir daha oz heyat yoldashi ile birlikde yatmayacagina, qadinla temas tutmayacagina soz verdi. Ikincisi camaatla elaqeni birdefelik keseceyine, ucuncusu ise hec vaxt lezzetli yemekler yememeyi qerara alir. Bu uc neferin heyat yoldashlari, Peygember (sellellahu eleyhi ve alih)-in yanina gelerek oz erlerinin veziyyetlerini ona danishdilar. Hezret bu macerani eshitdikde narahat olub, tez mescide telesir. evden ele tecili halda cixir ki, ebasi yerle surunur. Mehz ele bu haletde qeyri-adi veziyyeti aydinlashdirmaq ucun camaati mescide yigaraq bele buyurur: Men sizin peygemberiniz olmaqla beraber hem evlenmish, hem yemek yeyir, hem de bedenimin qaygisina qaliram. Gunumu camaat arasinda kecirmekle sizinle unsiyyetdeyem. Her kim menim yashayish terzimden uz donderse menden deyil.
  Muqeddes Quran da bu barede buyurur: Dul qadinlar, arvadsiz kishiler, leyaqetli ve xoshreftar kenizlerinizi, bir-birinizle evlendirin! eger onlar yoxsul olsalar Allah oz rehmet ve fezli sayesinde onlari ehtiyacsiz eder. Allah cox eta eden ve (genish rehmet ve fezilet sahibi, bendelerinin halindan) agahdir.
  Melum olur ki, yoxsulluq Peygember sherietinden uzaqlashmaqla neticelenmemelidir, eksine evlenib aile qurmagin ozu ruzinin artmasi sebeblerinden biridir. Butun bunlarla yanashi aile mesuliyyeti cox agir ve hessasdir. Aile saxlamaq ve ushaq telim-terbiyesi xususi qayda-qanuna malik olub, aile boyuklerinin her birinin ohdesinde oz vezifeleri vardir. Aile uzvlerinin mehriban olmasinin yegane yolu bu vezifeleri duzgun yerine yetirmekden ibaretdir. ey iman getirenler, (Allah hokmlerine tabe olmaqla) ozunuzu ve ailenizi yanacagi insanlar ve dashlar olan oddan (Cehennem odundan) qoruyun! Heqiqeten en cox zerer gormush shexsler onlardir ki, hem ozleri, hem de ailelerini (pis, duzgun olmayan terbiye, yaxud telim-terbiyede sustluk sebebine esasen) Qiyamet gunu ziyana saldilar. Agah olun! Ashkar ziyankarliq ele budur! Bu kitabda aile saxlamagin muxtelif vezife ve qayda-qanunundan genish suretde sohbet acacagiq. Arvadin er, erin arvad, ovladin ata-ana, onlarin da ovlad qarshisindaki vezifelerini herterefli arashdirmaqla yanashi, elece de aile muhitinin menevi deyerlerini laziminca saxlamagi oyreneceyik. Ailenin ruhdan dusherek menevi sheraitin soyumasi ushaq, qadin ve kishinin heyatinda en boyuk derddir. ovladlarimizin pis muhitde boyumesi, urek sixintisi, ruhi xesteliklereve bashqa muxtelif narahatliqlara ducar olmasinin qarshisini almaq hamimizin umde vezifelerinden biridir. ovladlarimiz ailenin bu catishmazliqlari ile gerek ictimaiyyete qedem qoymasinlar, cunki bu addim insan cemiyyetinin faciesi ve mehvinin bashlangicidir. Allahin nishanelerinden biri budur ki, sizin ucun ozunuzden heyat yoldashi yaratdi ki, onunla birlikde rahatliq tapasiniz ve sizin aranizda mehr-mehebbet ve rehmet qerar verdi. Bu ish uzerinde fikirleshenler ucun (hikmet ve) nishaneler vardir

Комментариев нет:

Отправить комментарий